Componența de bază a echipei de salvare de la înălțime
*situația se adaptează în funcțiile de condițiile întâlnite-coordonatorul misiunii de salvare este responsabil de organizarea echipei formată din 5 salvatori. Exemplu 1: -la un sistem complex de salvare în faza inițială 3 salvatori vor lucra la construirea sistemului, unul va pleca cât mai repede spre victimă, iar salvatorul nr. 5 va asigura protecția muchiilor tăioase, daca e cazul. După ce sistemul e pus în funcțiune 2 salvatori vor rămâne în zona de manipulare a tărgii (ex. trecere peste margine), 2 salvatori utilizează sistemul, iar operatorul de targă însoțește victima pe tot parcursul operațiunii de salvare.
Exemplu 2: -în cazul în care operatorul de targă are nevoie de sprijin inițial-1 sau 2 salvatori il vor ajuta pe timpul acțiunilor desfășurate, respectiv amenajarea unor ancore complexe, pregătirea tărgii sau a liniilor de coborâre/urcare etc.
Exemplu 3: -în cazul în care targa va fi manipulată pe teren non-tehnic (0º-40º) aceasta va fi asistată de mai mulți salvatori.
**observatorul de securitate trebuie să cunoască normele de securitate și sănătate în muncă specifice lucrului la înălțime. El se va concentra punctul pe fiecare membru ale echipei si va comunica permanent cu coordonatorul misiunii neregulile constatate pe timpul desfășurării misiunii de salvare. În situația în care constată nereguli grave, precum neprotejarea muchiilor tăioase, neasigurarea redundanței sistemelor folosite etc, acesta are dreptul de a opri misiunea de salvare până la remedierea situației. Niciun coordonator nu va accepta în nici o condiție nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă. ***alte echipaje venite în sprijin: asigurare ordine publică, echipe căutare-salvare, elicopter, autoscară, container multirisc etc

2 thoughts on “Componența de bază a echipei de salvare de la înălțime

  1. Observatorul de securitate poate fi unul si acelasi cu coordonatorul misiunii. Pana la urma toti au obligatia de a respecta regulile de protectie, plus ca e viata ta in joc, cea de salvator.

    1. Mulțumesc de răspuns, Cristi. Într-adevăr în practică se poate vorbi de un cumul de roluri, ideea de la care am pornit ar fi că o persoană care nu e implicată sub nici o formă în executarea unei manevre de coardă sau altă activitate observă mai ușor o greșeală decât o persoană implicată. În acest caz observatorul de securitate are doar rolul de a observa eventualele greșeli și a le corecta rapid, coordonatorul misiunii având mult mai multe activități în care este angrenat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *