Evacuarea victimelor din zone cu risc mare(60º-90º) pentru salvator
În situația în care salvatorii trebuie să evacueze victima pe targă și se întâlnesc cu un obstacol vertical (ex: fațada unei construcții civile, publice sau industriale, etc) aceștia trebuie să fie foarte atenți la trecerile peste marginile tăioase și la coborârea tărgii sub balustradă/pervaz/acoperiș/similar, respectiv trecerea tărgii peste balustradă/pervaz/acoperiș/similar.
Evacuarea verticală se folosește în situația în care victima nu poate fi coborâtă pe scări/lift, respectiv autoscară mecanică, iar echipa de salvatori nu poate folosii linii tensionate din cauza unghiurilor sau a distanțelor.

NOTĂ IMPORTANTĂ

 1. 1.Victima trebuie să fie coborâtă sub margine/trecută peste margine fără prea multe șocuri;
 2. 2.Pe tot parcursul operațiunilor capul victimei trebuie să fie mai sus față de restul corpului;
 3. 3.Salvatorii trebuie să construiască un sistem simplu de coborâre a tărgii, dar care poate să fie adaptat rapid și pentru o ridicare a tărgii;
 4. 4.Victima trebuie să fie coborâtă/urcată cursiv fără a primi prea multe șocuri care ar putea pune în pericol integritatea întregului sistem;
 5. 5.Sistemul de prindere a tărgii trebuie să fie ușor adaptabil, astfel încât salvatorul care manipulează targa să ii poată ajusta ușor poziția din orizontal în vertical;
 6. 6.Suplimentar targa va fi echipată cu un set de bucle textile lungi pentru a fi ușor de manipulat peste margine și cu o linie de dirijare (tag line).
               Componența echipei de salvare:

I. Trecera tărgii peste margine în urcare Varianta 1
 1. 1.La ajungerea cu targa în apropierea marginii, respectiv 1-2 m, salvatorii de sus pregătesc două linii de coardă pe care le lansează în zona capului victimei și două linii de coardă pe care le lansează în zona membrelor inferioare. Acestea nu trebuie să fie foarte lungi;
 2. 2.Operatorul de targă se transferă pe un set de corzi;
 3. 3.Pe celălalt set de corzi va coborî un alt salvator; cei doi se poziționează în așa fel încât să poată împinge targa în sus;
 
 1. 4.Alți doi salvatori se poziționează în zona marginii și prind buclele atașate de targă;
 2. 5.Printr-o mișcare sincronizată în paralel cu recuperarea sistemului targa este împinsă, respectiv trasă peste margine.
 3. 6.Salvatorii de pe corzi urcă și trec peste margine.
 4. 7.Salvatorii trag targa din zona expusă și o poziționează într-o zonă ferită de pericol.

Varianta 2
 1. 1.La ajungerea cu targa în apropierea marginii, respectiv 1-2 m sub ea, operatorul de targă schimbă poziția ei din orizontal în vertical, așezând victima cu spatele la perete.
 2. 2.Primește de la echipa de sus o coardă pe care o conectează pe sub tragă print-un amaraj în Y, de partea de jos a tărgii, în zona genunchilor victimei sau puțin mai jos. Coarda este introdusă în punctul principal de ancorare al sistemului într-un coborâtor și construiește un sistem de demultiplicare de forțe.
 3. 3.Primește de la echipa de sus un set de corzi și se transferă pe ele, deconectându-se de sistemul tărgii.
 4. 4. Targa este trasă în poziție verticală cu ajutorul corzilor principale până când partea de sus ajunge în dreptul marginii. In această poziție începe să fie trasă cea de-a treia coardă care va ridica targa în continuare pe direcția verticală, până la jumătatea ei. Corzile principale vor fi recuperate în sistem periodic.
 
 1. 5.Suplimentar un salvator sau doi salvatori se vor afla lângă targă pentru dirijare, respectiv manipulare.
 2. 6.În acest moment targa va fi manipulată încât va ajunge din poziție verticală în poziție orizontală (basculată pe linia marginii), astfel partea de jos a tărgii va fi în afara peretelui.
 3. 7.Salvatorii trag targa din zona expusă și o poziționează într-o zonă ferită de pericol.

II.  Coborârea tărgii sub margine  
Varianta 1
 1. 1.Salvatorii pregătesc două seturi de corzi pe care le lansează pe fața clădirii, la o distanța de 2 m.
 2. 2. Doi salvatori coboară sub margine și se poziționează încât să preia o parte din greutatea tărgii;
 
 •  3.Alți doi salvatori manipulează targa în zona marginii.
 • 4.Targa va fi conectată de sistem și va fi ușor lăsată din coborâtoare, concomitent cu manipularea ei peste margine cu ajutorul chingilor.
 • 5.Greutatea tărgii nu trebuie să rămână în nici un moment doar la doi salvatori (nici la cei doi de sus, nici la cei doi de jos)
 • 6.În partea finală a manevrei greutatea tărgii va fi susținută în corzile de lucru și va fi manipulată de cei doi salvatori aflați în corzi;
 • 7.Un salvator se va transfera pe sistemul tărgii și va coborî împreună cu targa poziționând-o în funcțiile de particularitățile peretelui. Celălalt salvatori va urca pe corzi și va trece peste margine.

Varianta 2
 1. 1.Salvatorii pregătesc un set de corzi pe care îl lansează pe fața clădirii.
 2. 2.Un salvator coboară sub margine și se poziționează încât să poată dirija targa;

 

 1. 3.De partea inferioară-spate a tărgii se conectează în amaraj Y o coardă care este apoi introdusă într-un coborâtor;
 2. 4.Targa este rotită, cu picioarele victimei în poziția înainte și începe să fie împinsă către margine concomitent cu eliberarea tuturor corzilor din coborâtoare;
 3. 5.Când ajunge în zona mediană, este manipulată de doi salvatori aflați pe marginea structurii și este rabatată astfel încât își schimbă poziția cu 90°, în acest fel partea inferioară a tărgii-spate deja se va afla pe fața clădirii, iar partea superioară stă în aer fiind susținută de corzi și ușor manipulată de salvatori.
 4. 6.Printr-o coborâre ușoară sincronizată între corzile de lucru și a treia coardă, targa va coborî ușor și va fi manipulată de salvatorul aflat în corzi care ulterior se va transfera pe sistemul de prindere al tărgii, după poziționarea în poziție orizontală
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *