Recuperare din fall arrest/zelb

Din neatenție, pot exista situații când un salvator rămâne suspendat în dispozitivele de asigurare la înălțime, în cazul analizat dispozitive fall arrest și zelburi de asigurare (confecționate din coardă dinamică).

Ca și primă măsură de protecție salvatorul trebuie să analizeze foarte atent factorul de cădere (Fc).


Factorul de cădere este definit ca raportul dintre distanța de cădere și lungimea corzii în lucru care poate prelua din energia asociată căderii în coardă.

        

Pentru un maxim de protecție când salvatorii se expun unui factor de cădere ≥1 se va folosi pentru autoasigurare un dispozitiv fall arrest care este format dintr-un disipator de energie și două lonje cu cârlige. Astfel, în cazul unei căderi cu factor de cădere dispozitivul fall arrest va prelua o mare parte din energia produsă în sistem. În caz contrat o mare parte din energie va fi suportată de corp, fapt ce trebuie evitat.
Totuși pentru folosirea dispozitivelor fall arrest trebuie să ține cont de niște condiții evidențiate în schema de mai jos.

De asemenea, după căderea în dispozitiv este esențial ca salvatorul să se poată autosalva rapid. Mai mult de 15 minute suspendat în ham într-o poziție anormală pot duce la producerea unor traume ireversibile datorită circulației deficitare a sângelui în organism.


Cum procedăm dacă rămâneam suspendați în dispozitivele de asigurare?

În primul rând este necesar să preîntâmpinăm manifestarea celor mai dificile situații. Astfel, pe cât posibil, vom utiliza dispozitivele fall arrest doar de inelul marcat cu A din zona pieptului (deci vom evita folosirea lor de inelul din spate-de unde o autosalvare va fi mai dificil de efectuat)


  1. 1.  După cădere încercă să ne stabilizam poziția și să identificăm daca avem traume. Înainte de cădere este esențial să facem zgomot prin care semnalizăm colegii că s-a produs o problemă.
  2. 2. Vom utiliza blocatorul de mână cu scărița și îl vom conecta de unul din brațele dispozitivului sau de zelb.
  3. 3.  Ne ridicăm în scăriță și analizăm posibilitatea de a ne prinde de o structură solidă.
  4. 4. În cazul în care suntem prea jos, după ridicarea în scăriță și poziționare salvatorul își va susține noua poziție prin conectarea blocatorului de piept de brațul dispozitivului fall arrest sau de zelb.
  5. 5. Salvatorul va conecta blocatorul de mână mai sus, și se va ridica din nou, ca la urcare pe coardă până va ajunge într-un loc favorabil pentru a se ridica.

         *Metoda de salvare funcționează doar la dispozitivele construite din coardă sau chingă textile de care putem să conectăm blocatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *