Salvare din coardă

În ultima perioadă numărul lucrătorilor la înălțime a crescut semnificativ. În acest context, în mediul urban ne putem întâlni cu diverse situații de accidente, precum:

-    accidente suferite de lucrătorii de pe macarale;

-    accidente suferite de către lucrătorii pe structuri metalice ( stâlpi, diverse schele etc.);

-    accidente suferite în construcții ( montarea de panouri publicitare etc);

-    accidente suferite la efectuarea unor lucrări de mentenanță ( la centrale eoliene, la curățarea clădirilor din sticlă etc;

-    alte situații.

       În situația în care lucrătorii la înălțime respectă normele SSM vom întâlnii următoarele scenarii de salvare:

-victimă suspendată în fall arrest/ lonjă/zelb;

-victimă rămasă blocată în corzile de lucru ( în coborâtor sau blocatoare)


A.    Intoleranța la suspensie/trauma la suspensie Intoleranța la suspensie este starea în care o persoană suspendată (de exemplu într-un ham) poate experimenta simptome neplăcute care pot duce la pierderea conștientei sau chiar moarte. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul uman nu poate tolera pentru prea mult timp să fie imobil și suspendat într-o poziție verticală. Pot fi afectate persoane suspendate într-o poziție verticală care nu se pot mișca, de exemplu dacă sunt rănite grav, inconștiente sau imobilizate pe o targă verticală.
B.    Salvarea victimei suspendată în coborâtor Blocarea unei persoane pe corzile de lucru în coborâtor este o situație de urgență care trebuie gestionată rapid și nu necesită mult echipament și, de asemenea efectuarea de multe manevre.

Ca și salvator este esențial să lucrăm pe corzile proprii pe care le cunoaștem. Astfel, nu vom folosi, decât cu mici excepții, corzile de lucru ale victimei.


Varianta 1. Victima este suspendată în corzi, suportă coborârea rapidă și la partea inferioară a structurii/clădirii nu avem obstacole.
Rezolvare: Echipa de salvare formată din minim 3 membrii asigură zona de lucru și construiește ancore la nivelul superior al structurii de care este ancorată și victima. Un salvator coboară la victimă și execută următoarele manevre:
  1. 1.Rămâne în coborâtor deasupra victimei, la o distanța de 10 cm;
  2. 2.Atașează un zelb liber de inelul central D de pe hamul victimei.
  3. 3.Atașează conexiunea scurtă de carabiniera coborâtorului său și de inelul central D de pe hamul victimei (victima este acum legată de salvator prin două conexiuni separate)
  4. 4.Deschide și îndepărtează coborâtorul victimei.
  5. 5.Îndepărtează dispozitivul de siguranță al victimei.
  6. 6.Așează victima în poziție verticală cu ajutorul unei carabiniere legate de inelul de la piept.
  7. 7.Controlează coarda prin încă o carabinieră așezată sub coborâtor; astfel se creează mai multă frecare, și implicit, control pentru a manipula greutatea victimei.
  8. 8.Coboară cu atenție victima la sol menținând dispozitivul de siguranță la o înălțime adecvată.

Varianta 2. Victima este suspendată în corzi, suportă coborârea rapidă, dar la partea inferioară a structurii/clădirii avem obstacole ( victima nu poate fi coborâtă la baza structurii/clădirii.

Rezolvare:  Echipa de salvare formată din minim 3 membrii asigură zona de lucru și construiește ancore la nivelul superior al structurii de care este ancorată și victima. Un salvator este coborât pasiv la victimă și execută următoarele manevre:
  1. 1.Rămâne deasupra victimei, la o distanța de 10 cm;
  2. 2.Conectează victima în două puncte de punctul principal al sistemului (de preferat un paw sau un nod dublu cu buclă pe cele două corzi de coborâre), astfel încât victima și salvatorul au aceleași două puncte de asigurare, dar sunt independenți unul de altul (se conectează prin cabiniere separate);
  3. 3.Salvatorul împreună cu victima sunt ridicați printr-un sistem de demultiplicare de forțe de către salvatorii de sus aproximativ 10 cm;
  4. 4.Salvatorul deschide și îndepărtează coborâtorul victimei.
  5. 5.Salvatorul îndepărtează dispozitivul de siguranță al victimei. 
  6. 6.Salvatorul așează victima în poziție verticală cu ajutorul unei carabiniere legate de  
  7. 7.Cu ajutorul sistemului victima și salvatorul sunt ridicați;
  8. 8.Suplimentar, în funcție de situație salvatorul se poate deconecta de sistem, iar ulterior victima va fi trasă peste margine/similar.

Varianta 3. Victima este suspendată în corzi, nu suportă coborârea rapidă (prezintă fracturi deschise). 


Rezolvare:
  1. 1.În această situație victima trebuie așezată pe targă.
  2. 2.Echipa de salvare formată din minim 5 membrii asigură zona de lucru și construiește ancore la nivelul superior al structurii de care este ancorată și victima.
  3. 3.Doi salvatori coboară activ la victimă, ceilalți salvatori pregătesc targa și sistemul de coborâre după care lansează tragă spre victimă.
  4. 4.Victima se poate așeza în targă printr-o mișcarea sincronizată între salvatorii de sus și cei de jos, și prin manipularea tărgii din poziție verticală în poziție orizontală (necesită antrenament în centrul de pregătire)
  5. 5.După ce este așezată în targă, conexiunile inițiale ale victimei sunt deconectate, iar un salvator se conectează de sistemul de care este conectată și targa, urmând să fie coborât pasiv împreună cu victima până la sol, respectiv, în funcție de situație, ridicat la partea superioară.
  6. 6.Pe timpul manipulării tărgii pe direcția verticală salvatorul care însoțește victima va asigura protecție acesteia prin diverse metode (ex: îndepărtare de perete cu membrele inferioare, rotirea tărgii, manipularea tărgii din poziție orizontală în poziție verticală etc.).

EXCEPȚIE

Dacă echipa de salvare nu are acces la partea superioară a structurii de care este conectată victima prin decât prin intermediul corzilor victimei, acestea se pot folosi doar în cazul în care la fața locului se află un alt coleg al persoanei rănite care oferă informații despre sistemul de ancorare și despre corzile folosite. Totuși această metodă este una riscantă care trebuie tratată cu multă atenție, iar decizia trebuie foarte bine analizată. De asemenea, se va încerca folosirea altor metode, precum folosirea autospecialei de intervenție la înălțimi, devieri, linii tensionate, salvare cu elicopterul etc.)

Un salvator execută următoarele manevre:
  1. 1.Urcă pe coarda de SIGURANȚĂ a victimei până la nivelul acesteia.
  2. 2.Așează un zelb liber de inelul central D de pe hamul victimei.
  3. 3.Mută dispozitivul de siguranță deasupra coborâtorului victimei.
  4. 4.Se poziționează cu câteva zeci de centimetri mai sus fața de punctul precedent. (dispozitivul de siguranță al victimei poate fi îndepărtat).
  5. 5.Se mută în coborâtor și se poziționează la nivelul victimei.
  6. 6.Atașează o conexiunea scurtă de carabiniera coborâtorului propriu și de inelul central D de pe hamul victimei (victima este acum legată de salvator prin două conexiuni separate)
  7. 7.Deschide și îndepărtează coborâtorul victimei.
  8. 8.Așeză victima în poziție verticală cu ajutorul unei carabiniere legate de inelul de la piept.
  9. 9.Controlează coarda prin încă o carabinieră așezată sub coborâtor; astfel se creează mai multă frecare, și implicit, control pentru a manipula greutatea victimei.
  10. 10.Coboară cu atenție victima la sol menținând dispozitivul de siguranță la o înălțime adecvată.

C.Salvarea unei victime suspendată în blocatoare

      O situație mai greu de gestionat este când întâlnim victime suspendate în blocatoare. Principală dificultate a acestei manevre este că salvatorul trebuie să ridice greutatea victimei pentru a îndepărta blocatorul de piept al acesteia.

      În acest context cea mai simplă metodă pe care o poate folosi un salvator este aplicarea  contragreutății.


Varianta 1. Victima atârnă în corzi, suportă coborârea rapidă și la partea inferioară a structurii/clădirii nu avem obstacole.

Rezolvare: Echipa de salvare formată din minim 3 membrii asigură zona de lucru și construiește ancore la nivelul superior al structurii de care este ancorată și victima.
Un salvator coboară/urcă la victimă și execută următoarele manevre:
 1. 1.Se poziționează câteva zeci de centimetri mai sus fața de victimă.
 2. 2.Evaluați starea victimei.
 3. 3.Atașează un zelb liber de inelul central D de pe hamul victimei.
 4. 4.Atașează conexiunea scurtă de carabiniera coborâtorului său și de inelul central D de pe hamul victimei (victima este acum legată de salvator prin două conexiuni separate)
 5. 5.Îndepărtează zelbul și pedala de pe blocatorul cu mâner al victimei
 6. 6.Legă de inelul blocatorului de piept un anou, pedala sau o bucată de paracod de aproximativ 120 cm și îl/o trece prin carabiniera blocatorului cu mâner.
 7. 7.Împinge cu piciorul în anou/pedală.
 8. 8.Ridică victima trăgând-o cu mâna de centura hamului.
 9. 9.Scoate blocatorul de piept al victimei de pe coardă și lasă greutatea în conexiunea scurtă.
 10. 10.Așeză victima în poziție verticală cu ajutorul unei carabiniere legate de inelul de la piept.
 11. 11.Controlează coarda prin încă o carabinieră așezată sub coborâtor; astfel se creează mai multă frecare, și implicit, control pentru a manipula greutatea victimei.
 12. 12.Coboară cu atenție victima la sol menținând dispozitivul de siguranță la o înălțime adecvată.
 
Varianta 2. Victima atârnă în corzi, suportă coborârea rapidă, dar la partea inferioară a clădirii/structurii avem obstacole(victima nu poate fi coborâtă)
Rezolvare:-idem salvare din coborâtor
Varianta 3. Victima atârnă în corzi, nu suportă coborârea rapidă.
Rezolvare:-idem salvare din coborâtor
D.    Transfer de corzi cu victima Un salvator coboară/urcă la victimă și execută următoarele manevre:
 • 1.Determină metoda de salvare în funcție de echipamentul prin care victima este legată de corzi.
 • 2.Realizează salvarea
 • 3.Menține victima în poziție verticală cu ajutorul unei carabiniere legate la piept.
 • 4.Îndepărtează coborâtorul victimei și îl leagă de inelul său D.
 • 5.Prinde al doilea set de corzi și își se instalează în blocator pe care îl și blochează.
 • 6.Instalează al doilea dispozitiv de siguranță pe al doilea set de corzi.
 • 7.Dacă are nevoie să se mențină la o anumită înălțime pe al doilea set de corzi poate folosi tehnica cu coborâtorul/blocatorul cu mâner/scripete- se va cățăra în diagonală pe corzi.
 • 8.Coboară de pe primul set de corzi până când întreaga greutate vă este susținută de al doilea set de corzi.

E.    Salvarea victimei suspendată în fall arrest/zelb Asigurarea cu fall arrest sau cu zelb sunt foarte des întâlnite în diverse domenii de activitate, deoarece este practică, foarte simplă și ușor de folosit. Totuși, în situație de neatenție sau datorită unor accidente persoanele se pot dezechilibra și pot cădea de pe anumite platforme, structuri sau scări. Aceste tipuri de salvări sunt ușor de executat și prezintă avantajul că salvatorii identifică ușor puncte de ancorare. Echipa formată din minim 3 salvatori va proceda astfel:
 1. 1.Salvatorii vor construi un punct de ancorare deasupra zonei de unde victima este suspendată/sau o deviere și punct de ancorare, în funcție de condițiile din teren. 
 2. 2.Un salvator coboară pe corzi independente la victimă și îi evaluează starea de sănătate.
 3. 3.Echipa de salvare rămasă pe platformă lansează două corzi în dreptul victimei, care sunt trecute în punctul de asigurare prin coborâtoare și, respectiv, după caz printr-o deviere dublă cu role.
 4. 4.Salvatorul conectează cele două corzi de hamul victimei;
 5. 5.Victima este ridică cu un sistem de demultiplicare de forțe aproximativ 10 cm;
 6. 6.Salvatorul deconectează dispozitivul inițial de asigurare al victimei;

-                  În acest moment, în funcție de caracteristicile terenului victima poate fi ridicată sau coborâtă* într-o zonă sigură;

     *În situația în care victima poate fi coborâtă la sol se va proceda similar ca la salvarea din blocatoare.

 

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *